در بسیاری از نقاط دنیا صنایع لبنی ازمهم ترین تولیدکننده گان فاضلاب و آلوده کننده آب تلقی می گردد .در سال 1960یکی از کمیته های سنای آمریکا اعلام کرد که صنایع لبنی دومین آلوده کننده جریان آب هستند .در سال های گذشته با پیشرفت های بدست آمده در صنایع لبنی و با توجه به قوانین و استانداردهای محیط زیست ، به میزان قابل توجهی از آلودگی این فاضلاب ها کاسته است.

کیفیت و کمیت پساب های صنایع لبنی بسیار متفاوت ازدیگر پساب های صنعتی است. BOD شیر خالص در حدود 100هزار میلی گرم در لیتر است که در اثر ورود به منابع آبی باعث افت شدید اکسیژن محلول میگردد .
• شیر دارای BODمعادل 250برابر فاضلاب خانگی است بنابراین قابل پیش بینی است که بار آلی فاضلاب لبنی نسبتأ بالا باشد.

مهم ترین علت بالا بودن بارآلی عبارتند از :

لاکتوز، چربی ها، پروتئین ها (عمدتأ کازئین همچنین مقادیر بالایی نیتروژن و فسفر که ناشی از پروتئین های شیر است)

پساب های صنایع لبنی به دلیل داشتن میزان بار آلی بالا از آلوده کننده ترین پساب ها به شمار میروند و تصفیه این فاضلاب ها به
خاطر بار آلی بالا همواره با مشکل مواجه بوده است در اکثر موارد می توانند توأم با فاضلاب شهری مورد استفاده قرار گیرد ، اما توصیه
کرده اند این عمل بعد از تصفیه مقدماتی برروی فاضلاب لبنی انجام شود مخصوصأ جداسازی چربی و روغن از فاضلاب لبنی باید قبل از
اختلاط با فاضلاب شهری انجام گیرد .

با توجه به غلظت بالای آلودگی فاضلاب های لبنی معمولا ترکیبی ازروش های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی برای تصفیه این فاضلاب ها بکار می رود. در فاضلاب های لبنی به علت بالا بودن مواد آلی قابل تجزیه، تصفیه بیولوژیکی بسیار موثر می باشد.

عوامل موثر در حجم ، غلظت و ترکیب پساب کارخانه های لبنیات
1-نوع محصول در حال فراوری
2-برنامه تولید
3-روش های عملیاتی
4-طراحی تاسیسات فرایندها
5-سطح مدیریت آب به کار گرفته شده
6-میزان آب حفظ شده درسیستم

برای مطالعه‌  متن مقاله را دانلود کنید.